Zajímavosti o víně:

Neuburské

Neuburské je bílá moštová odrůda révy vinné původem z Rakouska. Tato odrůda pravděpodobně vznikla nahodilým křížením odrůd Veltlínské červené a Sylvánské zelené. V německy mluvících zemích je nazývána jako Neuburger. Legenda praví, že […]

Číst více

Cuvée

Cuvée je termín odvozený od francouzského slova cuve, což znamená káď nebo nádrž. Ekvivalentem tohoto slova je také kupáž. Pokud ve své vinotéce objevíte víno s etiketou, na které bude […]

Číst více

Klaret

Klaret (nebo též claret) smějí být označována vína bílá vyrobená z modrých hroznů. Výroba takového vína spočívá v tom, že se lisují buď celé hrozny, nebo se tyto hrozny odzrní […]

Číst více

Slámová vína

Definice slámového vína ze zákona č. 321/2004 Sb. zní následovně: „Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě […]

Číst více

Ledová vína

První zmínky o ledovém víně sahají až do roku 1794, kdy v období sklizně přišel do vinařské oblasti Franconie nečekaný mráz. Od té doby se tzv. ledové víno těší velké […]

Číst více

Růžová vína

Ne, růžová vína se nevyrábějí smícháním bílého a červeného :-). Na jeho výrobu se používají hrozny modrých odrůd metodou krátkého naležení rmutu. Rmut je hmota vytvořená rozemletím hroznů vinné révy, […]

Číst více

Šumivá vína

V České republice v posledních letech raketově roste obliba šumivých vín. Pojďme se tedy podívat, jak se šumivá dělí a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Šumivá vína bez přívlastku – doba […]

Číst více

Kurzy Vinařského institutu

Pro zájemce z řad široké veřejnosti si Vinařský institut České republiky připravil několik zajímavých kurzů. Základy sommelierství, vína a vinařství v ČR – kurz je vhodný pro ty, kteří si […]

Číst více

Coravin

Máte doma dražší lahve vína a šetříte si je na zvláštní příležitost, ačkoli byste rádi ochutnali? Právě pro tyto případy byla vyvinuta věcička s názvem Coravin. Jedná se o systém […]

Číst více

Mery

V minulém článku jsme se seznámili s odrůdou Muškát moravský. Nyní na něho navážeme s odrůdou Mery. Ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích tuto odrůdu vyšlechtili Zdeněk Habrovanský a Alois Tománek. Na začátku devadesátých […]

Číst více