Zajímavosti o víně:
Neuburské
Neuburské je bílá moštová odrůda révy vinné původem z Rakouska. Tato odrůda pravděpodobně vznikla nahodilým křížením odrůd Veltlínské červené a Sylvánské zelené. V německy mluvících zemích je nazývána jako Neuburger. Legenda praví, že révy této odrůdy byly v šedesátých letech 19. století vyplaveny Dunajem na břeh u Oberarnsdorfu v oblasti Wachau. Révy byly nalezeny místními rybáři a vinaři Christoph Ferstl a […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 18.05.2020 08:40Číst více
Cuvée
Cuvée je termín odvozený od francouzského slova cuve, což znamená káď nebo nádrž. Ekvivalentem tohoto slova je také kupáž. Pokud ve své vinotéce objevíte víno s etiketou, na které bude výraz cuvée, znamená to, že víno vzniklo tzv. scelením více odrůd či ročníků. Scelují se dvě až tři odrůdy dohromady a nikdy se nemíchají bílá […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 15.05.2020 08:34Číst více
Klaret
Klaret (nebo též claret) smějí být označována vína bílá vyrobená z modrých hroznů. Výroba takového vína spočívá v tom, že se lisují buď celé hrozny, nebo se tyto hrozny odzrní a z této drti se nechá odtéct mošt bez lisování. Modré hrozny mají barvivo pouze ve slupce. U výroby klasického červeného vína se slupka naruší […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 14.05.2020 09:02Číst více
Slámová vína
Definice slámového vína ze zákona č. 321/2004 Sb. zní následovně: „Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců, a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27 stupňů normalizovaného moštoměru. Vykazuje-li však […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 13.05.2020 09:06Číst více
Ledová vína
První zmínky o ledovém víně sahají až do roku 1794, kdy v období sklizně přišel do vinařské oblasti Franconie nečekaný mráz. Od té doby se tzv. ledové víno těší velké oblibě. Jeho výroba se v průběhu 19. století rozšířila do většiny severských vinařských států. Mezi nejznámější výrobce ledového vína tedy patří hlavně Německo, Švýcarsko, Rakousko, […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 12.05.2020 08:59Číst více
Růžová vína
Ne, růžová vína se nevyrábějí smícháním bílého a červeného :-). Na jeho výrobu se používají hrozny modrých odrůd metodou krátkého naležení rmutu. Rmut je hmota vytvořená rozemletím hroznů vinné révy, které se nejprve zbaví stonků na třapin. Tento rmut se nechává naležet pouze 4 – 6 hodin, aby se uvolnilo pouze malé množství barviva. Po […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 11.05.2020 07:47Číst více
Šumivá vína
V České republice v posledních letech raketově roste obliba šumivých vín. Pojďme se tedy podívat, jak se šumivá dělí a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Šumivá vína bez přívlastku – doba výroby u těchto vín trvá maximálně 3 měsíce a mají menší podíl alkoholu. Jakostní šumivá vína (sekty) – na výrobu těchto vín jsou použity hrozny […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 07.05.2020 09:01Číst více
Kurzy Vinařského institutu
Pro zájemce z řad široké veřejnosti si Vinařský institut České republiky připravil několik zajímavých kurzů. Základy sommelierství, vína a vinařství v ČR – kurz je vhodný pro ty, kteří si chtějí utříbit své znalosti o víně. Tento intenzivní osmihodinový seminář pod vedením špičkového odborníka vám dá odpovědi na všechny otázky, které vás zajímají ohledně sommelierství, […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 06.05.2020 08:21Číst více
Coravin
Máte doma dražší lahve vína a šetříte si je na zvláštní příležitost, ačkoli byste rádi ochutnali? Právě pro tyto případy byla vyvinuta věcička s názvem Coravin. Jedná se o systém ochutnávky vína bez nutnosti otevření lahve. Přístroj využívá dutou jehlu a plyn. Skrz tuto dutou jehlu, která projde korkem, je možné nalít část obsahu lahve […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 05.05.2020 08:14Číst více
Mery
V minulém článku jsme se seznámili s odrůdou Muškát moravský. Nyní na něho navážeme s odrůdou Mery. Ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích tuto odrůdu vyšlechtili Zdeněk Habrovanský a Alois Tománek. Na začátku devadesátých let vznikla úvaha, jak zlepšit vlastnosti Muškátu moravského, zejména jeho nedostatek kyselinky. Hrozny Muškátu jsou sklízeny v době vrcholící burčákové sezony a sklepy jsou ještě vyhřáty […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 28.04.2020 07:59Číst více