Zajímavosti o víně:
Šumivá vína
V České republice v posledních letech raketově roste obliba šumivých vín. Pojďme se tedy podívat, jak se šumivá dělí a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Šumivá vína bez přívlastku – doba […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 07.05.2020 09:01Číst více
Kurzy Vinařského institutu
Pro zájemce z řad široké veřejnosti si Vinařský institut České republiky připravil několik zajímavých kurzů. Základy sommelierství, vína a vinařství v ČR – kurz je vhodný pro ty, kteří si […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 06.05.2020 08:21Číst více
Muškát moravský
MOPR neboli Muškát moravský je československá odrůda vyšlechtěná na Moravě ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. Tato odrůda vznikla křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. O její vznik se zasloužil Ing. […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 27.04.2020 08:55Číst více
Víno a grilování
Grilujeme většinou v teplém letním počasí, ke grilování lze tedy jednoznačně doporučit vína osvěžující. Dále bychom měli brát v potaz co budeme grilovat. Nejčastěji grilujeme maso, zeleninu a sýry. Na grilu však […]
autor: Honza | datum: 24.04.2020 08:35Číst více
27. Festival otevřených sklepů
Tento víkend (25. – 26. 4. 2020) měl proběhnout další, již 27. Festival otevřených sklepů, který letošní jaro měl zavítat na Kyjovsko. Připraveno bylo 30 otevřených sklepů v pěti obcích, […]
autor: Honza | datum: 22.04.2020 08:43Číst více
Vinice v ČR
V České republice je celkem 18 189,25 ha vinic, přičemž více než 96 % je ve vinařské oblasti Morava. Pouze cca 3,6 % tvoří vinice ve vinařské oblasti Čechy, kde jsou téměř […]
autor: Honza | datum: 20.04.2020 10:27Číst více