Zajímavosti o víně:

Slámová vína
Definice slámového vína ze zákona č. 321/2004 Sb. zní následovně: „Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 13.05.2020 09:06Číst více

Ledová vína
První zmínky o ledovém víně sahají až do roku 1794, kdy v období sklizně přišel do vinařské oblasti Franconie nečekaný mráz. Od té doby se tzv. ledové víno těší velké […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 12.05.2020 08:59Číst více

Růžová vína
Ne, růžová vína se nevyrábějí smícháním bílého a červeného :-). Na jeho výrobu se používají hrozny modrých odrůd metodou krátkého naležení rmutu. Rmut je hmota vytvořená rozemletím hroznů vinné révy, […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 11.05.2020 07:47Číst více

Šumivá vína
V České republice v posledních letech raketově roste obliba šumivých vín. Pojďme se tedy podívat, jak se šumivá dělí a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Šumivá vína bez přívlastku – doba […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 07.05.2020 09:01Číst více

Kurzy Vinařského institutu
Pro zájemce z řad široké veřejnosti si Vinařský institut České republiky připravil několik zajímavých kurzů. Základy sommelierství, vína a vinařství v ČR – kurz je vhodný pro ty, kteří si […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 06.05.2020 08:21Číst více

Muškát moravský
MOPR neboli Muškát moravský je československá odrůda vyšlechtěná na Moravě ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. Tato odrůda vznikla křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. O její vznik se zasloužil Ing. […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 27.04.2020 08:55Číst více




