Zajímavosti o víně:
Muškát moravský
MOPR neboli Muškát moravský je československá odrůda vyšlechtěná na Moravě ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. Tato odrůda vznikla křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. O její vznik se zasloužil Ing. Václav Křivánek, kterému v tehdejším Československu chyběla odrůda s muškátovým aroma. A kde se vzal tak zvláštní název MOPR? Je pouhou zkratkou obou rodičovských odrůd, tedy Muškát […]
autor: Jakub Chaloupka | datum: 27.04.2020 08:55Číst více
Víno a grilování
Grilujeme většinou v teplém letním počasí, ke grilování lze tedy jednoznačně doporučit vína osvěžující. Dále bychom měli brát v potaz co budeme grilovat. Nejčastěji grilujeme maso, zeleninu a sýry. Na grilu však lze připravovat sladké pokrmy a ovoce – např. banán či ananas. Pokud ke grilování zvolíme sýry, měli bychom rozlišovat sýry s plísní nebo spíše s jemnou chutí. […]
autor: Honza | datum: 24.04.2020 08:35Číst více
27. Festival otevřených sklepů
Tento víkend (25. – 26. 4. 2020) měl proběhnout další, již 27. Festival otevřených sklepů, který letošní jaro měl zavítat na Kyjovsko. Připraveno bylo 30 otevřených sklepů v pěti obcích, 300 vín k volné degustaci, kyvadlová doprava mezi obcemi a vinařský, gastronomický a kulturní program od soboty do neděle. Bohužel díky současné situaci není možné […]
autor: Honza | datum: 22.04.2020 08:43Číst více
Vinice v ČR
V České republice je celkem 18 189,25 ha vinic, přičemž více než 96 % je ve vinařské oblasti Morava. Pouze cca 3,6 % tvoří vinice ve vinařské oblasti Čechy, kde jsou téměř rovným dílem rozděleny mezi podoblast Mělnickou a Litoměřickou. Ve vinařské oblasti Morava je nejvíce vinic v podoblastech Mikulovské a Velkopavlovické. V součtu tyto 2 podoblasti […]
autor: Honza | datum: 20.04.2020 10:27Číst více
André
Tato moštová odrůda vinné révy byla vyšlechtěna ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích. Vznikla křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké. Tuto odrůda začal roku 1961 šlechtit Ing. Jaroslav Horák a v roce 1980 byla zapsána do Státní odrůdové knihy. Tato odrůda dostala název po německém pedagogovi a přírodovědci Christianu Karlu Andrém (1763-1831), který působil od roku […]
autor: Honza | datum: 16.04.2020 08:50Číst více
Aurelius
Aurelius je moštová odrůda vinné révy, které vznikla křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. Aurelius byl stejně jako Pálava vyšlechtěn panem Ing. Josefem Veverkou společně s Ing. Františkem Zatloukalem. Šlechtění této odrůdy začalo v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích. Z politický důvodů však musel tento institut Josef Veverka opustit a od roku 1959 ve […]
autor: Honza | datum: 15.04.2020 09:18Číst více
Pálava
Pálava je tzv. pozdní moštovou odrůdou vinné révy, která vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou, který se šlechtění této odrůdy věnoval od roku 1953 ve Velkých Pavlovicích a následně v Perné. V roce 1977 byla tato odrůda zapsána do Státní odrůdové knihy. Pálava je pěstována na Mikulovsku a podíl […]
autor: Honza | datum: 14.04.2020 09:06Číst více
Zelené víno
Zelené víno, neboli Vinho Verde není odrůda, ale druh vína, které se překládá jako „mladé“. Vinho Verde pochází z portugalského severozápadu. Pro tento region je typický velký počet menších pěstitelů – v roce 2005 jich zde bylo více než 30 000. Tito pěstitelé své rostliny vyvazují vysoko nad zemí na sloupy nebo stromy tak, aby pod nimi mohli […]
autor: Honza | datum: 09.04.2020 09:09Číst více
Korek nebo šroubovací uzávěr?
Korková zátka je nejoblíbenější a stále nejpoužívanější druh uzávěru lahví vín. Vyrábí se z dubu korkového loupáním jeho kůry. Vína opatřená kvalitní korkovou zátkou mohou v lahvi zrát až 25 let, ovšem za předpokladu, že je budeme skladovat ve vodorovné poloze tak, aby zátka nevyschla. Díky korku a jeho pórům víno dýchá a udržuje si svoji chuť […]
autor: Honza | datum: 08.04.2020 10:11Číst více
Přípitek
Přípitek je pro nás běžnou společenskou rutinou, ale kde se vůbec nápad se vzájemným ťukáním skleniček objevil? Jedna z teorií nás přenese až do 4. století před naším letopočtem do starého Říma. Jeden z běžných způsobů likvidace osob bylo použití jedu – obvykle výtažky z jedovatých hub či bylin a rostlin. Z tohoto důvodu měli panovníci své ochutnávače […]
autor: Honza | datum: 07.04.2020 09:02Číst více