Zajímavosti o víně:

Muškát moravský

MOPR neboli Muškát moravský je československá odrůda vyšlechtěná na Moravě ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. Tato odrůda vznikla křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. O její vznik se zasloužil Ing. […]

Číst více

Víno a grilování

Grilujeme většinou v teplém letním počasí, ke grilování lze tedy jednoznačně doporučit vína osvěžující. Dále bychom měli brát v potaz co budeme grilovat. Nejčastěji grilujeme maso, zeleninu a sýry. Na grilu však […]

Číst více

27. Festival otevřených sklepů

Tento víkend (25. – 26. 4. 2020) měl proběhnout další, již 27. Festival otevřených sklepů, který letošní jaro měl zavítat na Kyjovsko. Připraveno bylo 30 otevřených sklepů v pěti obcích, […]

Číst více

Vinice v ČR

V České republice je celkem 18 189,25 ha vinic, přičemž více než 96 % je ve vinařské oblasti Morava. Pouze cca 3,6 % tvoří vinice ve vinařské oblasti Čechy, kde jsou téměř […]

Číst více

André

Tato moštová odrůda vinné révy byla vyšlechtěna ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích. Vznikla křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké. Tuto odrůda začal roku 1961 šlechtit Ing. Jaroslav Horák a […]

Číst více

Aurelius

Aurelius je moštová odrůda vinné révy, které vznikla křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. Aurelius byl stejně jako Pálava vyšlechtěn panem Ing. Josefem Veverkou společně s Ing. Františkem Zatloukalem. Šlechtění této […]

Číst více

Pálava

Pálava je tzv. pozdní moštovou odrůdou vinné révy, která vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou, který se šlechtění této odrůdy věnoval od […]

Číst více

Zelené víno

Zelené víno, neboli Vinho Verde není odrůda, ale druh vína, které se překládá jako „mladé“. Vinho Verde pochází z portugalského severozápadu. Pro tento region je typický velký počet menších pěstitelů – […]

Číst více

Korek nebo šroubovací uzávěr?

Korková zátka je nejoblíbenější a stále nejpoužívanější druh uzávěru lahví vín. Vyrábí se z dubu korkového loupáním jeho kůry. Vína opatřená kvalitní korkovou zátkou mohou v lahvi zrát až 25 let, ovšem […]

Číst více

Přípitek

Přípitek je pro nás běžnou společenskou rutinou, ale kde se vůbec nápad se vzájemným ťukáním skleniček objevil? Jedna z teorií nás přenese až do 4. století před naším letopočtem do starého […]

Číst více