Zajímavosti o víně:

Pálavské vrchy a vinice – poklad jižní Moravy

Pálavské vrchy, bílé vápencové hřebeny tyčící se nad hladinou Novomlýnských nádrží, jsou symbolem jižní Moravy a rájem pro milovníky vína i lehké turistiky. Slunce tu svítí déle než jinde v […]

Číst více

Ledová vína: Královská lahůdka pro pravé znalce

Ledová vína jsou exkluzivní pochoutkou, kterou si víc než tisíciletí pěstovali jen ti největší vinaři na světě. Co je na nich tak zvláštního? Za všechno může příroda – a především […]

Číst více

Co si dát k vínu v moravském sklípku, abyste zapadli

Když se ocitnete ve vinném sklípku na Moravě, nečeká vás jen víno, ale i hostina pro chuťové pohárky. Na stole se objeví voňavý chléb se škvarkovou pomazánkou, domácí klobásky a […]

Číst více

Zaječská vína – otevřené sklepy 2025

Milovníci vína, rezervujte si sobotu 22. listopadu! V Zaječí se opět po roce otevírají vinné sklepy – akce s názvem Zaječská vína nabízí ochutnávku mladých vín i ročníků starších, atmosféru […]

Číst více

Cuvée víno: harmonie chutí v jedné skleničce

Cuvée není název odrůdy, ale označení vína, které vzniklo spojením více druhů hroznů. Vinař tak může propojit to nejlepší z každé odrůdy – třeba svěžest ryzlinku, plnost chardonnay a vůni […]

Číst více

Rozhledny mezi vinicemi: Velkopavlovicko z ptačí perspektivy

Velkopavlovické vinice nejsou jen o víně, ale i o jedinečných rozhlednách, které dávají krajině nezaměnitelný ráz. Každá z nich nabízí jiný pohled – na moře vinic, bílé kapličky i vzdálené […]

Číst více

Tichý a bouřlivý burčák: Co v poháru šumí?

Burčák – symbol babího léta – má dvě podoby: tichou a bouřlivou. Jak je rozeznat a co čekat od chuti? Tichý burčák Bouřlivý burčák Jak si vybrat? Ať už zvolíte […]

Číst více

Jaké víno se hodí na letní párty?

Léto si žádá lehkost, svěžest a pohodu – a přesně takové by mělo být i víno, které na párty otevřete. 🥂 Růžové víno – hvězda večera Růžovka je ideál: svěží, […]

Číst více

Fortifikované víno: Když se víno setká s destilátem

Fortifikované víno je speciální druh vína, do kterého se v určité fázi výroby přidává vinný destilát (nejčastěji brandy). Tím se zvýší obsah alkoholu, zastaví kvašení a zachová více přírodního cukru […]

Číst více

Hustopeče: Město, kde réva potkává historii i mandlovníky

Zapomeň na přeplněné vinařské destinace — Hustopeče jsou malý poklad jižní Moravy, kde víno chutná líp, protože ho piješ mezi lidmi, co mu opravdu rozumí. Tahle malá vinařská vesnička (vlastně […]

Číst více