Víno na vánoční tabuli

Na nádherně prostřený vánoční stůl určitě patří lahev dobrého vína. Výběr vhodného vína navíc dokáže podpořit chuť a z pokrmů pak budeme mít ještě větší požitek.

Po celodenní půstu se ke slavnostní tabuli a štědrovečerní večeři zpravidla usedá dříve, než obvykle a začíná se přípitkem. Častou variantou přípitku je sklenka sladkého Cinzana nebo sherry – ty však chuť k jídlu příliš nepodpoří. Lepší variantu představuje suché šumivé víno. Nesmíme ho však zapomenout vychladit na 6-8 °C. 

K tradiční variantě hlavního chodu (rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem) můžeme doporučit plnější vína odrůdy Veltlín, nebo ovocnější typ Ryzlinku. Vedle nešlápnete ani např. s Rulandským bílým.

Jako sladkou tečku na závěr Štědrého večera se často mlsá cukroví. K tomu se perfektně hodí komplexní a ovocná chuť portského a nebo sherry.