Veltlínské zelené
autor: Jakub Chaloupka | datum: 21.05.2020 13:50Veltlínské zelené je velmi stará odrůda révy vinné určená k výrobě bílých vín. Pochází z regionu Dolní Rakousko, z oblasti vrchoviny Manhartsberg a vznikla křížením odrůd Tramín a St. Georgen.
Tradiční oblastí pěstování odrůdy je Rakousko, kde má nejlepší pověst „veltlín“ z Wachau. Mimo Rakousko se odrůda pěstuje na Slovensku v Maďarsku, na Balkánském poloostrově, v Německu, ale i v Austrálii a na Novém Zélandu.
Ve Státní odrůdové knize České republiky je odrůda zapsána od roku 1941. V Čechách se tato odrůda pěstuje na Mostecku, v Chrámcích, Mělníku, Žernosekách i v Roudnici, na Moravě je nadprůměrně zastoupená ve Znojemské a Velkopavlovické oblasti, na Mikulovsku a v oblasti Podluží. Veltlínské zelené je se svými 1 653,87 ha nejpěstovanější bílou odrůdou u nás.
Veltlínské zelené se léta používá do cuvée známkových vín a také pro výrobu šumivých vín. Rovněž se používá pro přípravu přívlastkových, slámových a ledových vín. Vína jsou vhodná pro denní stolování. Výborně se ve formě střiku hodí na tišení žízně. Lze je kombinovat se širší škálou pokrmů. Mladá jsou vhodná ke studeným masům, omáčkám a slaným předkrmům, vyzrálá k hovězímu, filé z mořských ryb a k neutrálním omáčkám.