Svatovavřinecké

Svatovavřinecké je středně pozdní moštová odrůda révy vinné, která se používá k výrobě červených vín. Tato odrůda vznikla patrně ve francouzském regionu Alsasko, spontánním křížením odrůdy Pinot Noir se zatím blíže neurčenou odrůdou.

Svatovavřinecké se z území dnešní Francie rozšířilo do Německa v polovině 19. století, díky německému lékaři a vinaři Johanna Philippa Bronnera. Odtud se odrůda dostala i do sousedních zemí. V současné době není ve Francii prakticky pěstována, v Rakousku se roku 2007 nacházelo 795 hektarů, hojná je v regionech Thermenregion a Neusiedlersee, v Německu 675 ha, převážně v regionech Rheinhessen a Rýnská Falc, na velmi malých plochách je pěstována ještě v Lucembursku a ve Švýcarsku, celkově roku 2007 na ploše asi 3.500 hektarů.

U nás se Svatovavřinecké začalo pěstovat po roce 1900, kolem roku 1935 tvořilo 1% plochy vinic, v roce 1995 již 9,7% a roku 2010 pak 8,3% celkových ploch vinic ČR. Největší plochy vinic této odrůdy se nacházejí právě v České republice. V současné době je u nás po Frankovce druhou nejpěstovanější modrou odrůdou a šestou nejrozšířenější odrůdou vůbec. Odrůda je vhodná pro pěstování v obou vinařských oblastech ČR. Nyní se nejvíce podílí na porostech vinohradů ve vinařské podoblasti Litoměřické a na Moravě ve Velkopavlovické. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána již v roce 1941.

Svatovavřinecké se podává k běžné konzumaci všedních jídel a k sýrům. Velmi dobře se také hodí k tmavému masu a k sýrům s intenzivní chutí. Je dobrým doplňkem také ke kořeněnému vepřovému nebo ke zvěřině. Potěší rovněž v kombinaci s husou či kachnou.