Svařák

Procházka po náměstí kolem rozsvíceného vánočního stromu s kelímkem horkého svařáku má něco do sebe. Když se ale počasí nevydaří nebo se nám ven prostě nechce, není nad to si udělat svařák doma. Receptů je hodně a nedá se říct, že ten nebo onen je nejlepší. Dnes Vám přinášíme recept na klasický domácí svařák.

Už dávno není pravda, že se na svařák má použít to nejlevnější víno. Právě z kvalitního vína vznikne ten nejlepší. Nicméně to není podmínkou, a pokud použijete levnější, nic tak hrozného se nestane (ten nejlevnější krabicák ale opravdu nechejte v regále). Základem je nejen dobré víno (jak červené, tak bílé), ale i vývar z koření. U něj se dělá nejvíce chyb. Lidé do horkého vína koření jen namočí a vyluhují. To je ale málo. Musí se udělat vývar se zkaramelizovaným cukrem.

Postup (na 1,5 l vína):

– do silonové ponožky vložíte 8 hřebíčků (zahradnických), 3 celé skořice, 3 hvězdičky badyánové
– cca 2-3 deci vody přivedete k varu v kastrolu (klidně ji můžete dost vyvařit)
– do vařící vody nasypete 150 g cukru (nebo lépe medu) a necháte lehce zkaramelizovat
– následně vložíte ponožku s kořením a 15 min vaříte
– vývar dolijte dvěma lahvemi vína a jen ho ohřejte s vývarem z koření
– jakmile uvidíte pěnu, tak stáhnout teplotu a můžete podávat

Přestože k tomu název svádí, svařák nevařte, opravdu jej stačí jen ohřát. Při vaření (dokonce už od 72 °C) se z něj rychle odpařuje alkohol a rychle se může stát, že z něj budete mít nealko.