Jaké víno na štědrovečerní stůl
autor: Zbyněk Mikolajek | datum: 04.12.2017 07:58Řešení otázky, jaké víno vybrat na štědrovečerní stůl, je pro české sommeliéry velice obtížné, a to hlavně z toho důvodu, že štědrovečerní tabule vypadá u každé rodiny trochu jinak. Proto si dnes uděláme představu pro tradiční štědrovečerní menu – rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem.
Před zahájením hodování se hodí nějaký ten přípitek. Ideální příležitostí k podávání aperitivu je slavnostní rodinný přípitek mladým ovocným sektem. Pokud nejste fanoušky sektu, další vhodnou volbou může být klasické víno ovocného charakteru.
Protože rybí polévka je už pro žaludek na zpracování složitější, je dobré vybrat víno s vyšší kyselinkou. K těm patří např. veltlínské zelené nebo některý z ryzlinků. Pokud patříte ke kuchařům, kteří přidávají víno už do samotné polévky, je vhodné k ní servírovat to samé víno.
Smažený kapr s bramborovým salátem je velice tučné jídlo. Pokud si letos odpustíte pivo, které se k němu bezpochyby hodí, sáhněte po odrůdách vína cabernet sauvignon nebo cabernet moravia. Přestože se k rybám doporučuje pít spíše víno bílé, u smažené ryby je potřeba podpořit trávení tuků. Na to je vhodnější právě víno červené.
Uzavření hostiny a podávání cukroví skvěle doplní nějaké sladší víno typu vermut nebo víno v kvalitě botritického sběru. Tato vína pomůžou k doplnění snížené hladiny trávicích enzymů.
Určitě není nutné podávat ke každému chodu víno. Stačí rozlít jen jednu lahev, ale nezapomeňte ji přiřadit ke správnému chodu pro umocnění zážitku ze štědrovečerní večeře.