Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc je velmi stará moštová odrůda vinné révy. Tato odrůda pochází z regionu Bordeaux a pravděpodobně vznikla spontánním křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín.

Říká se, že když byl francouzský král Jindřich IV. Navarrský kojencem, tišil jeho pláč dítěte dědeček tím, že mu potíral rty rozetřeným česnekem a máčel mu je vínem z odrůdy Sauvignon. V dospělosti se každopádně král stal velkým vyznavačem právě této odrůdy.

Odrůda je pěstována ve vinařských oblastech téměř celého světa. Na naše území se odrůda dostala pravděpodobně s Habány v 16. století pod německým názvem Feigentraube, z toho vznikl kdysi užívaný název Fíkový hrozen. V České republice se odrůda pěstuje hlavně ve Znojemské a Mikulovské podoblasti. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 1952.

Název „Sauvignon“ odkazuje na to, že odrůda byla v době vzniku tohoto názvu považována za selekci divoké révy („sauvage“ = francouzsky „divoký“). Přídomek „blanc“, tedy česky „bílý“, označuje odrůdu, jejíž hrozny jsou používány k výrobě bílých vín.

Aromatická a suchá vína Sauvignon Blanc jsou vhodná jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům. Vína plná a zralá jsou vhodná ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce, bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným. Výběry ke sladkým dezertům.