Růžová vína
autor: Jakub Chaloupka | datum: 11.05.2020 07:47Ne, růžová vína se nevyrábějí smícháním bílého a červeného :-). Na jeho výrobu se používají hrozny modrých odrůd metodou krátkého naležení rmutu. Rmut je hmota vytvořená rozemletím hroznů vinné révy, které se nejprve zbaví stonků na třapin. Tento rmut se nechává naležet pouze 4 – 6 hodin, aby se uvolnilo pouze malé množství barviva. Po tomto krátkém naležení se rmut vylisuje (stejně jako u bílých vín), čímž se získá mošt. Ten se odkalí, nechá se zkvasit a následně vinař víno tzv. „vyškolí“ (filtrací či čiřením). Poté se nechá vyzrát a nakonec se víno nalahvuje.
Růžová vína se nehodí k archivaci. Pijí se mladá, dokud mají svou svěží ovocnou chuť a vůni. Růžová vína mohou mít různou barvu – od jemně malinové, přes lososovou, meruňkovou až po fialovou. Barva vína závisí na použité technologii a odrůdě, ze kterých je vyrobeno. Často se používá Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon či Merlot.