Rulandské bílé
autor: Jakub Chaloupka | datum: 03.06.2020 12:52Rulandské bílé (mezinárodně používaný název Pinot Blanc) je jedna ze starých moštových odrůd vinné révy. Pravděpodobně pochází z oblasti Burgundska a vznikla spontánní pupenovou mutací odrůdy Rulandské šedé.
K tradičním oblastem pěstování odrůdy Rulandské bílé patří samozřejmě Francie, odrůda je zde pěstována v Alsasku, v Burgundsku a v oblasti Champagne. Ve Státní odrůdové knize České republiky je odrůda zapsána pod názvem Burgundské bílé od roku 1941 do roku 1993, od roku 1993 pod názvem Rulandské bílé. V ČR je odrůda pěstována ve všech podoblastech obou vinařských oblastí.
Rulandské bílé je vhodné pro tvorbu výběrů z hroznů, ale také výběrů z bobulí. Současně je to výborná surovina pro šumivá vína a také pro zrání v barikových sudech. Vína Rulandského bílého se dobře hodí k masům i k uzeným rybám, k pečením, k sýrům s ušlechtilými plísněmi. Vína přívlastková jsou vhodná k dezertům. Svěží Rulandské je také vynikající aperitiv.