Nevinně o víně, aneb co o víně možná ještě nevíte
autor: Lucka | datum: 30.11.2015 13:40A jako André
Připravili jsme si pro vás různé zajímavosti o víně, které by vás mohli potěšit. Pravidelně si na našich stránkách můžete přečíst informace, které možná ještě nevíte. Dnes začínáme velice zajímavou modrou odrůdou vína, která vzniká křížením Svatovavřineckého vína a Frankovky vyšlechtěné ve Velkých Pavlovicích. Ano jedná se o odrůdu zvanou André.
Odrůda byla pojmenována po francouzském pedagogovi a přírodovědci Christianu Carlu Andrém, který se stal v roce 1798 v Brně ředitelem školy evangelicko-luteránské obce a založil, jako úplně první na světě, spolek pro šlechtění ovoce.
Zastoupení na vinicích v ČR je zhruba 1,5 %.
Kvalitní víno této odrůdy je vhodné k dlouhodobému zrání v dubových sudech (po dobu 12 – 18 měsíců). Při dobrém ročníku mohou být hrozny použity k výrobě ledových a slámových vín. Barva vyzrálých hroznů je tmavě granátová s vůní a chutí ostružin, borůvek či povidel. Tato vína jsou výborná k delší archivaci.
Víno je nejvhodnější k tučnějším sýrům a grilovaným masům.
V Čechách se tato odrůda téměř nevyskytuje, hojně se však pěstuje na Moravě zejména v okolí Brna a Mutěnic, na Bzenecku, v Podluží a ve Slovácké a Velkopopovické oblasti. Pokud se rozhodnete vydat do poslední zmíněné krajiny, určitě byste měli navštívit Hustopečský sklípek U Radů, rodinný vinný sklep, který vznikl přibližně před 400 lety, kde můžete také přespat. Nebo Vinařství Springer v Bořeticích, jejichž cuvée SKALE 2006 vyhrálo prestižní ocenění Vinař roku 2015 v kategorii červená vína.