Modrý Portugal

Modrý Portugal je starobylá moštová odrůda vinné révy, určená k výrobě červených vín. Její původ je neznámý.

Traduje se, že roku 1772 povolal hrabě de Fries na svůj zámek v Bad Vöslau u Vídně několik vinařů z okolí a předal jim svazky odrůdy, které dostal od své obchodní agentury v Oportu v Portugalsku. Odrůda měla takové přednosti, že za několik let byly v okolí obce vysazeny dvě třetiny vinic odrůdou Blauer Portugieser. Podle jména obce se jí také říkalo „Vöslauer“.

Na českém území byl kdysi Modrý Portugal nejrozšířenější modrou odrůdou nejen pro svou vysokou plodnost, ale i proto, že se díky své jemnosti a svěžímu aroma dobře pije. Na venkově bývalo zvykem pít Portugal k pracovním svačinám nebo k běžným denním jídlům.

Lehká vína se hodí k zahánění žízně při stolování a dají se kombinovat s velkou paletou pokrmů, protože svým neutrálním dojmem výraz jídel nijak neruší. Jsou vhodná k pokrmům jako drůbeží maso, biftek, bažant, kachna, husa, zajíc na divoko, sýrový nářez, těstoviny, šunka, salám.