Korek nebo šroubovací uzávěr?

Korková zátka je nejoblíbenější a stále nejpoužívanější druh uzávěru lahví vín. Vyrábí se z dubu korkového loupáním jeho kůry. Vína opatřená kvalitní korkovou zátkou mohou v lahvi zrát až 25 let, ovšem za předpokladu, že je budeme skladovat ve vodorovné poloze tak, aby zátka nevyschla. Díky korku a jeho pórům víno dýchá a udržuje si svoji chuť i vůni i po tak dlouho dobu. Korková zátka se hodí k uchování archivních a v tomto směru je nenahraditelná. Nevýhodou je, že nekvalitní korkové uzávěry mohou být napadnuty bakteriemi a plísněmi, které jsou schopny víno znehodnotit.

Na konci padesátých let dvacátého století přišly na trh vína se šroubovacím uzávěrem. V minulých letech byly lahve s tímto typem uzávěru považovány za podřadná, nicméně díky technologickým inovacím jsou na trhu lahve s těmito uzávěry, které mohou být opatřeny membránou jež zajišťuje mikrooxidaci a tím i zrání vína. Šroubovací uzávěr je ve většině případů používán pro vína mladá, neurčená k archivaci, zejména pak pro vína bílá, růžová a lehká červená. Šroubovací víčka se hojně používají v Německu, Rakousku a zvláště pak v Austrálii, kde jejich podíl činí 85 %.