Jaké víno servírovat o Vánocích?
autor: Honza | datum: 08.12.2014 13:12Ryba na Štědrý večer, husa nebo kachna na První svátek vánoční, to jsou jídla, které se nejčastěji vyskytují na vánočních stolech. A jaké víno právě k těmto pokrmům je vhodné podávat?
K rybám se obecně podává víno bílé. Jaký typ, to však závisí na tom, jakým způsobem je ryba připravovaná – či se dusí, peče, smaží nebo udí. Pokud chceme, aby vynikla přirozená chuť rybího masa a recept a příprava tomu odpovídá i víno k ní by mělo být spíše neutrální. K mořským rybám se například hodí vína s jemným květinovým aroma, jako je muškát nebo ryzlink. Pokud se k rybě servírují máslové omáčky, může být i víno k ní silnější, vhodné je například Chardonnay.
K tradičnímu smaženému kaprovi s bramborovým salátem je vhodné podávat víno suché – Rulandské bílé, Chardonnay, Neuburské či Ryzlink rýnský. Děláte ke štědrovečerní večeři také rybí vývar? Pak zvolte právě Rulandské bílé.
Během vánočních svátků se hojně konzumuje sladké pečivo. K těmto pokrmům volně víno podobné chuti – tedy s vysokým stupněm cukernatosti. Vhodné jsou tedy výběry z hroznů a sladké pozdní sběry.