Frankovka

Frankovka je velmi stará moštová odrůda vinné révy, určená k výrobě červených vín. Je to kříženec odrůdy Gouais blanc (Heunisch) s doposud nezjištěnou odrůdou. Nicméně, dle nejnovějších studií by mateřskou odrůdou mohla být Blaue Zimmettraube.

Frankovka má podle některých zdrojů německý původ, ale většina pramenů považuje za její pravlast Dolní Rakousko. Odsud se měla do dalších oblastí rozšířit v 18. století.

Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 1941. Ve vinařské oblasti Čechy se pro své pozdní zrání nepěstuje. Naopak na Moravě je pěstována hojně. K 31. 12. 2018 je Frankovka nejpěstovanější modrou odrůdou v ČR (1079 ha). V prvenství vystřídala Frankovka odrůdu Svatovavřinecké, které bylo nejpěstovanější k 31. 12. 2017.

Víno Frankovky se hodí k řadě obvyklých jídel všedního dne. Dobré ročníky se skvěle hodí k pečeným masům, ke guláši, ke kořeněným jídlům ke zrajícím i bílým sýrům, k těstovinám v kořenité úpravě ale i k některým druhům pizzy.