Děvín
autor: Jakub Chaloupka | datum: 25.06.2020 09:49Děvín je moštová odrůda vinné révy, určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna na Slovensku. Děvín je kříženec odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé.
Děvín vyšlechtili roku 1958 Ing. Dorota Pospíšilová, CSc. a Ing. Ondrej Korpás, CSc. ve Výzkumném ústavu vinohradnickém a vinařském v Bratislavě křížením odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé. Odrůda je od rozdělení federace první registrovanou slovenskou moštovou bílou odrůdou, byla zde registrována v prvním registračním „balíku“ v roce 1997. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 1998.
Slovenský název odrůdy, „Devín“, je odvozen od názvu hradu Devín (též Devínský hrad), česky Děvín. Zřícenina bývalého hradu se nachází ve stejnojmenné bratislavské městské části Devín na návrší nad soutokem řek Moravy a Dunaje.
Typická vína bývají zelenožluté až zlatožluté barvy, extraktivní, aromatická, muškátově-květnatě-kořenitého charakteru a harmonická, s jemnými a pikantními kyselinkami. Ve vůni můžeme hledat lipový med a stejně jako v chuti i kořenité tóny tramínové a muškátové, růži, zralý grapefruit, ale i broskve a květ černého bezu. Vína suchá se hodí k masitým pokrmům s omáčkami, k bílým masům. Polosladká můžeme podávat k některým druhům sýrů či k dezertům.