Chardonnay
autor: Jakub Chaloupka | datum: 02.06.2020 11:25Chardonnay je velmi stará moštová odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín. Je to spontánní kříženec odrůd Pinot Noir a Gouais blanc. Pochází z francouzského vinařského regionu Burgundsko.
Chardonnay patří mezi módní bílé odrůdy a spolu s odrůdami Sauvignon a Ryzlink rýnský nepochybně dává jedna z nejkvalitnějších bílých vín světa. Není sice nejrozšířenější odrůdou co do osazených ploch vinic, ale vede v počtu vinařských regionů. Mimo Francii se Chardonnay pěstuje např. v USA, zejména ve státech Kalifornie, Oregon a Washington. Dále pak v Austrálii, Itálii, Moldavsku, JAR, v Chile, Argentině, na Novém Zélandu nebo v Německu.
U nás se Chardonnay od nepaměti pěstovalo ve smíšených výsadbách s odrůdou Rulandské bílé, dnes obě odrůdy najdeme ve vinicích většinou samostatně, nejhojněji v podoblastech Mikulovské a Slovácké. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 1987.
Zajímavostí také je, že Chardonnay je základní surovinou pro výrobu kvalitních šumivých vín a to nejen v oblasti Champagne.
V gastronomii lze vína Chardonnay kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám. Dobře doplňuje hustší polévky, pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky. V kombinaci s Chardonnay je jedinečný pstruh na másle.