Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je tradiční, velmi oblíbená, pozdní moštová odrůda vinné révy, používaná k výrobě červených vín. Tato odrůda se řadí mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější červená vína spolu s odrůdami Syrah, Pinot Noir a Merlot. Toto si vysloužila nejen svojí vůní a chutí, ale i dobrou adaptabilitou na různé klimatické podmínky a půdu.

Pochází patrně z francouzského regionu Bordeaux, kde vznikla s největší pravděpodobností spontánním křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Z Francie se odrůda začala rozšiřovat zejména ve druhé polovině 20. století nejprve do Evropy a zanedlouho poté do zemí Nového světa, kde získala velkou oblibu. V Itálii mimo jiné tvoří součást některých velkých toskánských vín, nazývaných „Super-Toskánská“.

Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána roku 1980. V Čechách se pro své pozdní zrání nepěstuje, na Moravě je nejhojnější v mikulovské podoblasti, na Mutěnicku a na Velkopavlovicku.

Vína této odrůdy jsou plná, aromatická a velmi dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso, zvěřinu nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami.