Bouvierův hrozen

Bouvierův hrozen je stolní a moštová odrůda vinné révy, která vznikla pravděpodobně spontánním křížením odrůd Rulandské bílé a Sylvánské zelené.

Místo původu odrůdy je nejisté, Pierre Galet uvádí, že pochází z francouzsky mluvících švýcarských kantonů. Podle pramenů z bývalé Jugoslávie jde o semenáček z okolí obce Gornja Radgona, který rozšířili francouzští křižáci na srbsko-rakouských hranicích. Odrůda byla každopádně (znovu)objevena roku 1900 Clotarem Bouvierem, bankéřem a vlastníkem usedlosti v dnes slovinském městě Hercegovščak u města Gornja Radgona, ve vinohradu mezi jinými odrůdami a dále selektována. Podle něho je také odrůda pojmenována.

V současnosti se odrůda pěstuje ve Slovinsku, Chorvatsku, v Rakousku, v Německu dále v Maďarsku a na Slovensku. Ve Státní odrůdové knize České republiky není odrůda zapsána. V ČR je pěstována pouze velmi vzácně, například na Znojemsku.

Vína z odrůdy Bouvierův hrozen jsou svěží, mladé víno je vhodné k předkrmům s výraznou chutí. Plné, přívlastkové a muškátové víno podáváme k dezertům.