Svatomartinská vína
autor: Jakub Chaloupka | datum: 10.11.2020 19:40Svatomartinská vína jsou svěží a ovocitá první vína nového ročníku. Je doporučováno, aby se tato vína vypila nejdéle do Velikonoc. Do této doby si uchovávají svoji svěžest.
Vína nesoucí značku Svatomartinská musí být vyrobena z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, od roku 2010 také Muškát moravský (bílá vína), Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe (růžová vína) na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise. Tato komise naslepo posuzuje standardním stobodovým systémem vlastnosti vína, jakými jsou vzhled (čirost a barva), vůně (intenzita, čistota, harmonie), chuť (intenzita, čistota, harmonie, perzistence) a celkový dojem z vína. Nároky na kvalitu Svatomartinských vín průběžně rostou. Minimální bodové hodnocení pro uvedení vína „Svatomartinské“ na trh je od roku 2019 dosažení 80 bodů. Do roku 2018 to bylo 78 bodů a do roku 2012 jen 75 bodů.
Svatomartinská vína jsou suchá se zbytkovým cukrem do 9 g/l, u nichž je povolen nepatrný obsah CO2, a liší se pouze maximálním obsahem alkoholu. U bílých a růžových vín a klaretu nesmí povolený obsah alkoholu překročit 12,5 % obj. U červených vín je maximální obsah alkoholu stanoven na 13 % obj.
K popíjení a prodeji Svatomartinského vína se váže několik pravidel. Svatomartinská vína by se neměla otevřít dříve než 11. 11. Víno se nalévá vždy z lahve a nikdy ze sudu. Na etiketě musí být vždy logo Svatomartinského vína, tj. značka se sv. Martinem na bílém koni. Každá láhev musí být opatřena předepsanou záklopkou (která je pro všechny vinaře stejná) s nápisem Svatomartinské a datem ročníku na hrdle láhve.