Rulandské šedé

Rulandské šedé je starobylá moštová odrůda révy vinné, pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska, spontánní pupenová mutace odrůdy Rulandské modré.

Z Burgundska se odrůda rozšířila po celé Francii, zvláště do oblasti Champagne. Do Maďarska se dostala již ve 14. století, stejně tak do Čech, spolu s odrůdou Rulandské modré. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána od roku 1941 do roku 1993 pod názvem Burgundské šedé, od roku 1993 pod názvem Rulandské šedé.

V Německu svého času rozšiřoval odrůdu Johann Seger Ruland ze Speyeru, který v roce 1711 našel několik keřů ve zpustlé zahradě ve Falci a dále je namnožil a selektoval. Odrůda od té doby nese jeho jméno nejen v Německu, ale i v Česku. Označení Rulandské šedé v češtině není příliš vhodné, protože se tato odrůda u nás pěstovala již dávno před narozením pana Rulanda.

V České republice je povoleno uvádět na etiketě i název Pinot Gris. Mezinárodní název skupiny „Pinot“ vychází z francouzského slova „pin“, v překladu „pinie, borovice“. Hrozen odrůd této skupiny je totiž poměrně malý a velmi kompaktní, svým vzhledem opravdu může připomínat šišku borovice pinie. Přídomek „gris“, česky „šedý“, označuje barvu bobulí.

Rulandské šedé je také zajímavé tím, že přestože se jedná o bílé víno, barva hroznu je skoro modrá, přesněji šedomodročervená.

Vína Rulandského šedého jsou velmi vhodná k hutným a kořeněným jídlům nebo rybím specialitám. Podává se rovněž k těžším úpravám drůbeže či hustším polévkám. Sladké výběry jsou vhodné k dezertům.