Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský je velmi stará moštová odrůda révy vinné, které je určena k výrobě bílých vín. Ryzlink vlašský nemá kromě názvu s Ryzlinkem rýnským nic společného.

Uvádí se, že tato odrůda vznikla ve Francii, odkud se rozšířila do okolí Heidelbergu, do Porýní a později, v 19. století do oblasti Dolního Rakouska a do Maďarska. Některé prameny ale uvádí, že vznikla v Itálii.

Tradičními oblastmi pěstování jsou Rakousko, Itálie, Maďarsko či Balkánský poloostrov. Ve Státní odrůdové knize České republiky je odrůda zapsána od roku 1941. Pro vinařskou oblast Čechy je příliš pozdní odrůdou a z tohoto důvodu se tu nepěstuje. Na Moravě je vysazována od počátku 20. století, daří se jí zejména na Slovácku, Znojemsku, Dunajovicku, Velkopavlovicku, Hustopečsku, Věstonicku a v oblasti kolem Pálavských vrchů.

Suchá vína Ryzlinku vlašského jsou vhodná jako aperitiv ke studeným předkrmům a k celé paletě jídel všední kuchyně. Hodí se k zeleninovým jídlům i zeleninovým polévkám a bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, ale i k šunce a vepřové pečeni. Jako vinný střik dobře uhasí žízeň.