Cuvée

Cuvée je termín odvozený od francouzského slova cuve, což znamená káď nebo nádrž. Ekvivalentem tohoto slova je také kupáž.

Pokud ve své vinotéce objevíte víno s etiketou, na které bude výraz cuvée, znamená to, že víno vzniklo tzv. scelením více odrůd či ročníků. Scelují se dvě až tři odrůdy dohromady a nikdy se nemíchají bílá a červená vína. Účelem je sladit obsah jednotlivých složek, takže se míchají vína svěží a kyselá se sladšími a aromatičtějšími odrůdami. Ukázkovým příkladem cuvée je smíchání odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot.

Postup výroby těchto vín se velmi různí. Scelovat se totiž můžou rmuty, mošty ale také hotová vína. Při těchto procesech si vinař může s chutěmi, vůněmi a barvami jednotlivých odrůd vyhrát.

Již dávno neplatí že cuvée se využívají k tomu , aby se vinaři zbavili nekvalitních vín. Mezi víny typu cuvée nalezneme velmi luxusní a drahá a vynikající vína. Každé vinařství má svou vlastní recepturu výroby cuvée. Se svým postupem výroby se obvykle vinaři nesvěřují a často se dědí jako rodinné tajemství.