Klaret
autor: Jakub Chaloupka | datum: 14.05.2020 09:02Klaret (nebo též claret) smějí být označována vína bílá vyrobená z modrých hroznů. Výroba takového vína spočívá v tom, že se lisují buď celé hrozny, nebo se tyto hrozny odzrní a z této drti se nechá odtéct mošt bez lisování. Modré hrozny mají barvivo pouze ve slupce. U výroby klasického červeného vína se slupka naruší a rmut se nechá nakvášet. U klaretů tento proces odpadá, a proto má víno bílou barvu. Některé klarety mohou mít náznak růžového odstínu. Pro výrobu klaretů se nejčastěji využívají odrůdy Cabernet Sauvignon, Frankovka, Svatovavřinecké, Pinot Noir a Rulandské modré.
Ačkoliv se jako klaret v Evropě označují vína červená, na Moravě se historicky pod tímto názvem rozumí víno bílé. Klarety jsou aromatické, ovocné, lehké a jemné.