Šumivá vína

V České republice v posledních letech raketově roste obliba šumivých vín. Pojďme se tedy podívat, jak se šumivá dělí a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Šumivá vína bez přívlastku – doba výroby u těchto vín trvá maximálně 3 měsíce a mají menší podíl alkoholu.

Jakostní šumivá vína (sekty) – na výrobu těchto vín jsou použity hrozny kvalitativně odpovídající jakostním vínům. Vyznačují se vyšším podílem alkoholu (nejméně 10 % ve výsledném produktu) a výroba zhruba 6 měsíců.

Jakostní šumivé víno stanovené oblasti (sekt s.o.) – základním rozdílem je, že tyto sekty jsou vyráběny z hroznů sklizených na vinicích v těch oblastech, které jsou vhodné pro jakostní víno a zároveň zde sekt byl i vyroben. Rovněž musí platit, že doby kvašení v tancích má být nejméně 6 měsíců, v lahvích pak měsíců 9.

Pěstitelský sekt – šumivé víno, které je do této kategorie zařazeno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Musí splňovat specifické podmínky a výroba musí probíhat u pěstitele jehož hrozny byly na výrobu použity.

Aromatická šumivá vína – tato vína lze dále rozdělit na aromatická jakostní vína a aromatická jakostní vína stanovené oblasti. K výrobě těchto vín lze použít pouze zákonem stanovené odrůdy: Irsai Oliver, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller Thurgau nebo Tramín červený. Ostatní šumivá a perlivá vína – produkty vyrobené ze stolního vína, jakostního vína s.o., či z produktů vhodných k získávání stolního či jakostního vína s.o. Jsou dosycené oxidem uhličitým, a nebo oxidu uhličitému bylo během klasického kvašení.

Ostatní šumivá a perlivá vína – produkty vyrobené ze stolního vína, jakostního vína s.o., či z produktů vhodných k získávání stolního či jakostního vína s.o. Jsou dosycena oxidem uhličitým, a nebo oxidu uhličitému bylo během klasického kvašení zabráněno uniknout.

Dále šumivá vína rozlišujeme podle obsahu cukru:

  • Brut nature – přírodně tvrdé, obsahuje méně než 3 g cukru na litr
  • Extra brut – zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na litr
  • Brut – tvrdé, obsahuje méně než 15 g cukru na litr
  • Extra sec / Extra dry – zvláště suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na litr
  • Sec – suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na litr
  • Demi-sec – polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na litr
  • Doux – sladké, obsahuje více než 50 g cukru na litr