Mery

V minulém článku jsme se seznámili s odrůdou Muškát moravský. Nyní na něho navážeme s odrůdou Mery. Ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích tuto odrůdu vyšlechtili Zdeněk Habrovanský a Alois Tománek.

Na začátku devadesátých let vznikla úvaha, jak zlepšit vlastnosti Muškátu moravského, zejména jeho nedostatek kyselinky. Hrozny Muškátu jsou sklízeny v době vrcholící burčákové sezony a sklepy jsou ještě vyhřáty letním sluníčkem, tudíž alkoholové kvašení přechází do jablečno – mléčné fermentace a víno pak ztrácí část drahocenných kyselin. Řešením tedy bylo vyšlechtit odrůdu s pozdějším zráním s vyšším obsahem kyselin.

Mimo vyšší kvality vína byla i snaha o vyšší odolnost odrůdy vůči houbovým chorobám a mrazu. Jako matka byla tedy použita maďarská odrůda Lakhegyi mézes, která měla zajistit právě onu zmíněnou odolnost a pozdější zrání. Jako otec byl zvolen, díky svému vzhledu a nezaměnitelnému aroma Muškát moravský.

Šlechtění trvalo 21 let a roku 2015 bylo vydáno rozhodnutí o registraci odrůdy. Odrůda má zvýšenou odolnost proti houbovým chorobám, a proto není nutný tak častý postřik. Zároveň silná slupka bobulí odrazuje také hmyz. Pokud na víno Mery narazíte, určitě ochutnejte a užijte si svěží ovocnou chuť.