Muškát moravský
autor: Jakub Chaloupka | datum: 27.04.2020 08:55MOPR neboli Muškát moravský je československá odrůda vyšlechtěná na Moravě ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. Tato odrůda vznikla křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. O její vznik se zasloužil Ing. Václav Křivánek, kterému v tehdejším Československu chyběla odrůda s muškátovým aroma.
A kde se vzal tak zvláštní název MOPR? Je pouhou zkratkou obou rodičovských odrůd, tedy Muškát Ottonel a Prachttraube. Pod Tímto názvem byla odrůda zapsána do Státní odrůdové knihy České republiky v roce 1987 a roku 1993 dostala současný název – Muškát moravský.
Typová vína mají lehčí chuť s nižším obsahem kyselin. Jsou vhodná k výrobě cuvée i sektů. V chuti i vůně bychom měli nalézt muškát černý rybíz a ovocné tóny. Víno není vhodné k archivace a mělo by se konzumovat mladé. Skvěle se hodí jako aperitiv k předkrmům z jemných paštik či k mírně sladším dezertů.