Víno a grilování

Grilujeme většinou v teplém letním počasí, ke grilování lze tedy jednoznačně doporučit vína osvěžující. Dále bychom měli brát v potaz co budeme grilovat. Nejčastěji grilujeme maso, zeleninu a sýry. Na grilu však lze připravovat sladké pokrmy a ovoce – např. banán či ananas.

Pokud ke grilování zvolíme sýry, měli bychom rozlišovat sýry s plísní nebo spíše s jemnou chutí. U sýrů aromatických a sýrů s plísní volíme vína červená s výraznější chutí a ovocnými tóny. Naopak u jemnějších sýrů zvolíme vína opačného typu, tedy bílá či růžová vína jemné chuti. Ke grilované zelenině volíme obdobná vína jako k jemným sýrům. Zelenina totiž nemá tak výraznou chuť a plnější vína by mohla chuť zeleniny přebít.

Co se týče mas, tak zde máme na výběr bílé maso, ryby, hovězí a vepřové steaky či burgery. Pokud grilujeme maso kuřecí, krůtí nebo rybu, zvolíme vína bílá či růžová suchá až polosuchá. Chybu tedy neuděláme pokud zvolíme Chardonnay nebo Veltlínské zelené. K mořským plodům se výborně hodí vína perlivá nebo šumivá, ale můžeme zvolit i zralejší víno v podobě Rulandského bílého. Máme-li chuť na steaky vepřové či hovězí, pak zvolíme vína červená s plnější chutí s ovocnými tóny, např. Rioja Crianza nebo Bodegas Escudero. Tato vína rovněž volíme ke grilování burgerů.

Ať už zvolíme jakýkoliv pokrm, pamatujme na to, že víno k němu by mělo být správně vychlazené. Červená vína by se měla podávat s teplotou 14-18 stupňů, šumivá 6-8 stupňů a vína bílá a růžová by měla mít teplotu 10 – 13 stupňů.